Ultima modificare în 11/09/2019 by Doctor Stomatolog
Detatrajul și periajul profesional
Profilaxia dentară reprezintă acele manopere stomatologice care combat apariția afecțiunilor dentare precum: caria dentară, gingivite sau chiar parodontoză.
Ce reprezintă dentartrajul ?
Reprezintă manopere stomatologice prin care sunt îndepartate tartrul și placa bacteriană după suprafața dentară aceasta fiind responsabil de cele mai multe ori de aparțtia cariilor dentare,a afecțiunilor gingivale și a parodontozei.
[jwplayer mediaid=”834″]
Detartrajul poate sa fie realizat cu intrumentar manual (cu ajutorul chiuretelor Gracey) sau cu instrumentar ultrasonic.
“Curățarea cu ultrasunete este o metodă nouă, nedureroasă, care oferă pacienților o curățare superioara fata de curățarea manuală.
O scurta istorie a detartrajului: Curățarea cu ultrasunete nu este o invenție noua. Metoda de curățare cu ultrasunete a fost creata în anii 1950 și era folosita, în principal pentru curățarea pieselor de aeronave. Acesta nu a devenit disponibila pentru uz dentar decât mult mai târziu.
Cum funcționează: Vârful ansei este subțire. Atunci când ansa ia contact cu un dinte, undele de sunet se ciocnesc de dinte și acest proces duce la desprinderea tartrului. Apa provenita din ansa apoi spală resturile desprinse de pe dinte. Vârful ansei nu deteriorează smalțul dintelui ca metodele tradiționale (detartrajul manual). Folosind doar vibrațiile ansei, pacienții se pot aștepta la un proces nedureros.”
sursa : wikipedia.ro
În cabinetul nostru stomatologic din sectorul 6 realizăm detartraj cu ultrasunete după care recomandăm pacienților realizarea unui periaj profesional.
Întrebări frecvente ale pacienților despre detartraj:
-> Cât durează realizarea unui detartraj și periaj dentar ?? – în funcție de cantitatea de tartru prezent, această manoperă poate dura între 30 – 60 minute
-> Este dureros detartrajul dentar ?? – NU, atât detartrajul dentar cât și periajul dentar nu sunt deloc dureroase
-> După detartraj pot sa apară dureri ?? – NU
-> Detartrajul face rău dinților, îi subțiază ?? – NU, îndepărtarea tartrului nu dăunează dinților
-> La ce interval trebuie sa repet detartrajul ?? – Decizia asupra intervalului la care trebuie realizat detartrajul este dependentă de: Ph-ul salivar, alimentație, prezența înghesuirilor dentare (incronguență dento-alveolară), în general la 6 luni.
-> Detartrajul îmi albește dinții ?? – Detartrajul curăță dinții, în unele cazuri aceștia fiind curați par mai albi. Despre albirea dentară puteti să citiți AICI
Detartraj și periaj profesional
Programează-te la cabinetul stomatologic din sectoul 6 și te vom sună noi.