Ultima modificare în 28/01/2024 by Doctor Stomatolog
Cabinetul nostru stomatologic din Drumul Taberei oferă servicii de ortodonție pentru copii și adulți.
Cabinet stomatologic sectorul 6, medicii specialiști ortodonți, aparate dentare fixe, aparate dentate safir, metalic, aparat dentar mobil prețuri și tot ce trebuie să știi despre ele.
Utilizăm cele mai bune și moderne tehnici de îndreptat dinți. Înainte de începerea unui tratament ortodontic vom avea grijă ca dinții tăi să fie curați (igienizare), fără carii, fără afectare parodontală (gingiile să fie sănătoase).
Tipuri de aparate dentare
Aparate dentare mobile
Utilizate în cazul copiilor, pentru probleme ușor de corectat, aparatul mobil este recomandat să fie purtat cel puțin 16 – 18 ore pe zi pentru a obține rezultatele dorite de medicul ortodont, din experiența noastră acest tip de aparat nu este recomandat întrucât este foarte dificil pentru copil să-l poarte, iar de multe ori copilul îl pierde sau nu îl poartă cât ar trebui.
Aparate dentare fixe
1. Aparat dentar metalic – acest tip de aparat folosește brackeți metalici care sunt aplicați direct pe suprafața dinților având rolul să țină fix arcul ortodontic. Avantajele acestui tip de aparat dentar sunt: prețul scăzut, brackeți metalici îi permit medicului ortodont să lucreze foarte ușor, este recomandat pentru marea majoritate a anomaliilor dentare. Ca principal dezavantaj al acestui tip de aparat dentar este mai puțin estetic, el fiind mult mai vizibil decât cel din safir.
2. Aparat dentar SAFIR – În condițiile în care vă doriți un aparat dentar fizionomic, care să fie cât mai puțin vizibil, brackeții din SAFIR reprezintă opțiunea cea mai bună pentru tratamentul ortodontic. Avantajele aparatului dentar din safir sunt: este mult mai confortabil pentru pacienţii care au nevoie de un tratament ortodontic de lungă durată, este mult mai estetic comparativ cu aparatul metalic și cel din ceramică. Dezavantaje – costul acestui tip de aparat este mai ridicat comparativ cu aparatul ortodontic cu brackeți metalici.
3. Aparatul dentar ligual – dacă în cazul aparatelor dentare mai sus menționate, brackeți erau poziționați pe fața vestibulară a dinților, în acest caz brackeții sunt lipiți pe fața internă a dinților (lingual). O marca cunoscută pentru acest tip de aparate dentare se poartă denumirea de aparat dentar INCOGNITO. Avantajele acestui tip de aparat dentar sunt: insesizabil de către ceilalţi, precizie datorată personalizării aparatului dentar, fiecare bracket e personalizat pe forma dintelui, nu se modifică forma sau conturul buzelor nefiind în contact direct cu aparatul. Dezavantajele acestui tip de aparat dentar sunt: prețul ridicat comparativ cu celelalte aparate dentare fixe sau mobile, afecteză vorbirea presând limba, durata tratamentului ortodontic cu acest tip de aparat este mai mare.
Aparat dentar – etape de tratament
Consultația realizată de medicul specialist ortodont
Acesta va analiza și determina statusul dentar al pacientului. Acesta va recomanda un set de investigații medicale, care includ poze digitale intraorale si extraorale pentru diagnostic, un set de radiografii dentare, amprentarea arcadelor dentare pentru realizarea modelului de studiu.
Planul de tratament
Planul de tratament este realizat de medic specialist în ortodonție, împreună cu pacientul, pe baza rezultatelor investigației și a consultației. Astfel, medicul prezintă opțiunile de tratament, perioada și costurile acestora, într-un mod transparent și concret.
Profilaxie și rezolvarea tuturor problemelor dentare înainte de aplicare aparatului dentar
Înainte de aplicarea aparatului dentar, indiferent de tipul de tratament ales, zâmbetul trebuie să fie curat și sănătos. Aceasta implică detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și air-flow. Totodată se vor trata toate cariile dentare, extracțiile dentare (acolo unde sunt necesare).
Aplicarea aparatului dentar
În cazul aparatelor dentare mobile, se va recurge la amprentarea arcadelor dentare pentru realizarea aparatului mobil. În cazul aparatelor fixe se va recurge la condiţionarea suprafeţei dinţilor pentru a favoriza lipirea brackeților. După spălarea şi uscarea dinţilor, se aplică adezivul, care se fotopolimerizeaza pe fiecare dinte. Urmează apoi aplicarea brackeților pe spatele cărora se află un material de colaj, care se fotopolimerizeaza.
Consultațiile periodice
Controalele periodice după aplicarea aparatului dentar se vor efectua la intervale de aproximativ 30 de zile. Consultațiile se realizează în concordanță cu recomandările medicului ortodont și este extrem de important să fie respectate. Orice abatere poate afecta rezultatul tratamentului.
Recomandări după montarea aparatului
Din cauza presiunii exercitate asupra dinţilor şi dat fiind că avem nevoie de o anumită perioadă de timp pentru acomodare, este indicată alegerea unor alimente moi în primele câteva zile.
Este indicat să evitați în special muscarea alimentelor tari precum cojile de pâine, merele, alunele, fisticul și alte alimente similare care ar putea desprinde bracketul după dinte.
Periati-vă dinții după fiecare masă, este foarte important să aveți o igienă foarte bună.
Preț aparat dentar
Aparat dentar metalic / arcadă | Click AICI |
Aparat dentar estetic Safir / arcadă | Click AICI |
Control aparat fix / arcadă | Click AICI |
Aparat dentar mobil / arcadă | Click AICI |
Control aparat mobil | Click AICI |
Trainer | Click AICI |
Disjunctor | Click AICI |
Bracket nou metalic | Click AICI |
Bracket nou estetic | Click AICI |
Implant în scop ortodontic | Click AICI |
Beneficiile unui aparat dentar:
Corectează pozițiile incorecte și spațiile interdentare inestetice ale dinților
Îmbunătățește funcționalitatea și estetica
Îmbunătățește masticația
Previne durerile articulare care pot aparea acolo unde dinții sunt înghesuiți