Măseaua de minte sau molarul de minte

Cabinet stomatologic Drumul Taberei Sector 6 București Chirurgie dentară, Informații utile Măseaua de minte sau molarul de minte

Ultima modificare în 01/05/2023 by Doctor Stomatolog

Măseaua de minte: durere, complicatii, tratament și sfaturi utile. Extracția măselei de minte și prețul acestei intervenții chirurgicale.

În cabinetul stomatologic din Drumul Taberei Sector 6 București realizăm extracții dentare ale măselelor de minte astfel încât probleme ce pot aparea din cauza acestora să fie prevenite. 

Ce este măseaua de minte ?

Măseaua de minte sau mai corect spus molarul de minte reprezintă ultimul dinte care erupe pe arcada dentară în jurul vârstei de 16-25 ani. Acesția sunt în număr de 4, doi molari de minte inferiori și doi molari de minte superiori. Sunt persoane care care pot avea 1-4 sau chiar mai mulți molari de minte  și persoane care nu au nici unul.

Măselele de minte prezintă variabilitate morfologică: dimensiuni diferite, număr inconstant de rădăcini, poziții de erupție foarte variate, din această cauză tratamentul acestor dinți (realizarea plombe sau extirparea nervilor) de cele mai multe ori este aproape imposibilă.

Datorită faptului că sunt ultimii dinți care erup,  în cele mai multe cazuri nu mai au loc pe arcada dentară, situație în care fie rămân in os ( incluzie totală) fie erup parțial.


Semne pe care NU trebuie să le ignori ale măselei de minte

Pacientul poate să resimtă o senzație de jenă, disconfort în regiunea măselelor de minte. Inflamația din zona măselei de minte este cunoscută sub denumirea de pericoronarita (gingia care înconjoară coroana molarilor se poate infecta destul de frecvent cu bacterii). Uneori se poate întâmpla ca durerea să fie data de dinții vecini, care fie s-au cariat fie sunt împinși de maselele de minte care încearcă să erupă.

Datorită localizării, masele de minte pot determina dificultăți în deschiderea cavității bucale (trismus) sau pot determina dureri care iradiaza în ureche, tâmplă așa încât pacientul să fie indus în eroare. Înroșirea gingiei, apariția colecției purulente, respirație urât mirositoare sau dificultăți în realizarea masticației.


Când trebuie scoasă măseaua de minte?

Tratamentul este în funcție de gravitatea simptomelor și de întinderea procesului infecțios.

În cazul unei dureri moderate fără alte manifestări aceasta poate să fie combătută cu ajutorul antiinflamatoare coroborat cu igiena corectă a zonei respective: clătiri cu apă de gură cu clorhexidină, astfel încât pacientul să se asigure că nu au rămas resturi alimentare sub gingia de deasupra coroanei molarului de minte.

Durere intensă asociată cu inflamația zonei, eventual cu formarea unei colecții purulente: se recomandă prezentarea la medicul stomatolog (tratamentul poate include administrarea unui antibiotic care să distrugă infecția și administrarea unui antiinflamator pentru ameliorarea durerilor și a inflamației.

Extracția maselelor de minte trebuie realizată de către medicul stomatolog după un consult, iar intervenția este printre cele mai comune extractii dentare.

Extracția măselei de minte se realizează atunci când:

  • Măseaua de minte nu a erupt complet lucru care duce la apariția inflamație, a durerilor sau a altor complicații
  • Atunci când a erupt dar în poziții anormale 
  • Uneori medicul ortodont recomandă extracția întrucât eruperea molarului de minte poate cauza o înghesuire a celorlalți dinți
  • Atunci când este cariată 

Extracția a maselei de minte 

Extracția dentară este în funcție de gradul de erupție al molarului de minte, acesta poate fi inclus, semiinclus sau erupt in totalitate. 

  1. Realizarea unei radiografii dentare panoramice, uneori este nevoie și de computer tomograf
  2. Anestezie locală
  3. Extracția dintelui, pentru măselele de minte incluse utilizăm aparatură de ultimă generație PIEZOSURGERY®
  4. Chiuretajul alveolei postextracționale
  5. Compresă sterilă sau sutură atunci când este nevoie

Indicații după extracția măselei de minte 

  • Se menține pansamentul aplicat de care medic timp de o ora (pentru a favoriza formarea cheagului de sânge care va asigura oprirea completă a hemoragiei şi o videcare ușoară și rapidă a plăgii) după care acesta trebuie îndepărtat.
    Dieta se va relua după îndepărtarea pansamentului,  se recomanda ca alimentele să fie la temperatura camerei, masticația alimentelor se va face pe partea opuăa extracției pentru a evita lezarea sau pătrunderea alimentelor în alveolă (locul rămas în urma extracție dentare).
  • Se va evita clătirea gurii (pentru a nu disloca cheagul format la nivelul alveolei), la 24 h de la extracție se pot face clătiri ușoare cu soluții antiseptice.
  • Se vor evita băuturile carbogazoase.
  • Periajul dinților este recomandat să fie făcut începând cu dimineața următoare, cu precizarea că trebuie menajată zona postextracțională.
    Nu fumați  după extracţie.
  • Antiinflamatoarele și antibioticele se iau numai la recomandarea medicului stomatolog.

După extracția molarului de minte pot aparea:

Edem postoperator (umflarea obrazului) poate dura între 3 – 6 zile și poate fi redus prin aplicarea unor comprese reci (NU gheață) pe obraz (în dreptul zonei extracției).

Durerea postextracțională în general este moderată (o simpla jenă), se corelează cu gradul de dificultate al extracției, poate să fie combătută cu antiinflamatorii (ex : ibuprofen sau ketonal sau algocalmin, etc – sub îndrumarea medicului stomatolog).
Sângerarea, dacă nu se oprește se recomandă ca pacientul să revină de urgență la medicul stomatolog.
Trismusul moderat (imposibilitatea deschiderii arcadelor dentare ), apare în special în urma extracțiilor molarului de minte inferior.

ANTIBIOTICELE nu sunt necesare în cazul extractiilor simple.

Este recomandat controlul pacientului a doua zi după extracțiile laborioase.

Firele de sutură neresorbabile (în cazul în care s-a realizat sutura)  se vor îndepărta la 7-10 zile de la intervenție.

Preț extracție măsea de minte. Cât costă să scoți molarul de minte

Prețul extracție măselei de minte diferă în funcție de tipul de extracție.

O extracție simplă a măselei de minte pornește de la 200 Ron și poate ajunge la 1000 Ron în cazul unui molar inclus sau semiinclus. 


Video, animație măseaua de minte, complicațiile pe care le poate determina și tehnica extracției pentru măseaua de minte inclusă


Întrebările pacienților referitoare la măseaua de minte

1. Îmi trebuie radiografie pentru a-mi extrage molarul de minte ??

DA, este recomandată efectuarea unei radiografi panoramice (OPG, în anumite cazuri find nevoie de realizarea unui computer tomograf.

2. Dacă iau antibiotice scap de durerea molarului de minte ??

Medicul stomatolog este cel care decide dacă este necesară administrarea antibioticelor în funcție de dificultatea cazului 

3. Cât durează extracția molarului de minte și dacă mă doare ??

O astfel de intervenție poate dura între 15-60 minute în funcție de dificultatea intervenției, datorită anesteziei locale care se realizează pacientul nu simte nici un fel de durere

4. O să existe durere după intervenție ??

Este posibilă o ușoara durere, o stare de disconfort  în zona în care s-a efectuat intervenția, de acea sunt recomandate analgezice și antiinflamatoare, dacă respectați cu strictete indicațiile postextracționale ale medicului stomatolog șansele apariției unei dureri puternice scad considerabil

5. Dacă după intervenție nu se mai oprește sângerarea, ce trebuie să fac ??

În mod normal sângerarea se oprește după aproximativ 20-60 minute, dacă persistă, adresați-vă medicului care a relizat intervenția

6. La cât timp după intervenție trebuie îndepărtare firele  (în cazul în care s-a realizat o sutură) ??

Firele de sutură, sunt neresorbabile, acestea se îndepărtează după 7-10 zile de la intervenție fără durere

Alte articole care te-ar putea interesa


Programează-te online si te vom suna noi.

Vă rugăm să ne specificați secțiunea la care doriți programare !
Toate informațiile transmise prin intermediul acestui formular de contact sunt strict confidențiale și nu vor fi transmise altor parți. Confirmarea se va face telefonic după ce veți fi contactat de un reprezentant al nostru. 
Categories:

Articole relationate

Dinti in 24 ore
Ultima modificare în 24/11/2023 by Doctor Stomatolog “Dinți în 24 de ore” este o tehnică
Cât costă implant dentar toată gura
Ultima modificare în 25/02/2024 by Doctor Stomatolog Când pierzi toți dinții, te interesează preț implant
Implant dentar într-o zi cu ajutorul implantului dentar rapid
Ultima modificare în 21/01/2024 by Doctor Stomatolog Dinți în 24 ore cu implant dentar într-o
Proteza fixa pe implanturi
Ultima modificare în 01/08/2023 by Doctor Stomatolog Proteza fixă pe implanturi reprezintă soluția perfectă pentru
Pacient 63 ani, refacere totală cu implanturi și coroane
Ultima modificare în 04/09/2022 by Doctor Stomatolog Refacere totală cu implanturi dentare la un pacient